26 February 2018

De mooiste treinreizen: de aller-aller-ultiemste lijst

door Zomer Zonder Vliegen
Inspiratie
26 February 2018

De mooiste treinreizen: de aller-aller-ultiemste lijst

door Zomer Zonder Vliegen

Lijstjes: het internet staat er vol van. De top-tien-van-dit, het beste-van-dat, wat je ook bedenkt, en er bestaan lijstjes van. Google het  maar eens, in eender welke taal: “most beautiful train rides”. Je ziet door de bomen het bos niet meer. Wie heeft er nu gelijk, wát is de ultieme lijst?  Speciaal voor jullie ploegden wij van Zomer zonder Vliegen door toplijstjes op tien verschillende websites en maakten we ons eigen lijstje met de mooiste der mooiste treinroutes – het beste van het beste, de aller-aller-ultiemste lijst – volgens het internet!

#01. En de winnaar is... de Bernina Express, Zwitserland!

De Bernina Express komt in bijna elk toplijstje voor. Je zal zeker begrijpen waarom deze vier uur durende reis door Zuid-Zwitserland is opgenomen op de lijst van Unesco Werelderfgoed. Vanuit Chur rijdt de felrode smalspoortrein 144 kilometer door de Engadin-Alpen en het chique St. Moritz tot in Tirano net over de Italiaanse grens. Het zicht op de bergen en de passage van de trein langs het viaduct van Landwasser zijn adembenemend!

Bron: Rough Guides

#02. Flamsbana, Noorwegen

Eervol verloren van de nummer één hierboven in een millimetersprint: the Flåm Railway of Flåmsbana in het zuiden van Noorwegen. Het uitzicht langs deze spoorlijn tussen de plaatsen Myrdal en Flåmen is fenomenaal. Er is eigenlijk maar één nadeel aan de Flåmsbana en dat is dat de reis slechts 20 kilometer duurt. Het hoogteverschil dat je aflegt is echter enorm, want je stijgt bijna 900 meter in hoogte – dwars door besneeuwde berglandschappen.

Bron: Travel Valley

#03. West Highland Lane, Schotland 

Een gedeelde tweede plaats met de Flåmsbana! De West Highland Line biedt adembenemende uitzichten op het groene Schotse landschap. Het is niet voor niets dat het toonaangevende reismagazine Wanderlust hun award voor de beste treintrip naar deze route liet gaan. De spoorlijn verbindt Glasgow met de havens van Oban en Mallaig. Onderweg passeer je de mysterieuze meren en grillige bergen van Schotland. Het Glenfinnan viaduct, bekend uit de Harry Potter films, is een van de highlights van de route. Een rit door het West Highland duurt ongeveer 3,5 uur en dagelijks rijden er drie treinen op dit traject.

Bron: Natuur & Milieu

#04. Linke Rheinstrecke, Duitsland 

Een speciale vermelding in de Zomer Zonder Vliegen Top 5 gaat naar de Linke Rheinstrecke, om de simpele reden dat het de treinrit is die in verschillende lijstjes voorkomt en zich bovendien het meest dichtbij huis bevindt. Op het treintraject tussen Rüdesheim en Koblenz zijn meer dan dertig kastelen te vinden. Om die reden noemen de Duitsers dit deel de ‘Romantische Rijn’. De Linke Rheinstrecke (die langs de westelijke oever loopt) is het meest pittoresk. Het traject tussen Mainz naar Keulen is 185 km lang. De treinen doen, afhankelijk van het aantal tussenstops (van ruim tien tot wel veertig), 2,5 tot 3,5 uur over de afstand.

Bron: ANWB

#05. Almere - Lelystad, Nederland

Een traject dat door de rest van het internet over het hoofd gezien wordt maar toch een plaatsje verdient in de aller-ultiemste ZZV-lijst. Met 37 procent van de stemmen is het tracé Almere Centrum – Lelystad Centrum door treinreizigers gekozen als ‘Mooiste treinreis van Nederland 2016′. Over het spoor richting Lelystad laat Flevoland zich na station Almere Oostvaarders van een heel andere kant zien. Treinreizigers kunnen 10 minuten lang ongestoord genieten van het prachtige, ruige landschap van de Oostvaardersplassen dat voorbijtrekt. Dit natuurgebied van zo’n zesduizend hectare is ontstaan na de drooglegging van de Flevopolders.

Bron: Nederlandse Spoorwegen