11 January 2022

Zomer Zonder Vliegen is geland!

door Zomer Zonder Vliegen
Nieuws & Info
11 January 2022

Zomer Zonder Vliegen is geland!

door Zomer Zonder Vliegen

Het hing al een tijdje in de lucht maar nu is het officieel: Zomer Zonder Vliegen houdt op te bestaan. We lanceerden de campagne in het voorjaar van 2018 en bijna drie jaar lang liep Zomer Zonder Vliegen als een trein. 

We informeerden en inspireerden (of dat probeerden we toch), we trokken met ons verhaal ook naar de spreekwoordelijke parochiezaal of universiteitsaula, we schreven vlammende opinies, en ook al eens even vlammende brieven naar een minister, we kwamen de straat op en als dat niet in grote groep mocht, werden we geholpen door massa's kleine gele vriendjes aan Brussels Airport  of gingen we in virtual reality. We netwerkten, deden al eens iets leuks met bevriende organisaties, knutselden vogelhuisjes, enfin, we deden vanalles! In alle bescheidenheid, we veroverden ons plaatsje in het klimaatdebat en onze stem werd gehoord.

Maar eerlijk gezegd, ergens halfweg de tweede coronagolf (het kan ook de derde of de zevende geweest zijn) begon de motor een beetje te sputteren. Door de verschillende coronalockdowns kelderde wereldwijd het vliegverkeer, maar toch konden we geen gat in de lucht springen. Of na corona alles anders zou worden, dat viel nog te bezien. Corona is sowieso helemaal niet de reden dat we Zomer Zonder Vliegen aan de grond zetten. In ons klein groepje vrijwilligers deelden we gewoon het gevoel dat ons verhaal verteld was, dat we onszelf te veel zouden beginnen herhalen. De uitdaging was er ook een beetje uit. 

Maar dat vinden we helemaal ok, we kijken met een heel goed gevoel terug op wat we gerealiseerd hebben, op het verhaal dat we geschreven hebben. We hebben een steen verlegd in de rivier, of misschien een zandkorrel, zelfs in dat laatste geval was het al meer dan de moeite.

Een zomer zonder vliegen, de zomer van je leven: dat was de baseline van onze campagne sinds het prille begin. Die campagne stopt misschien wel, het blijft wat ons betreft wel de baseline van de zomer van 2022, en van alle zomers daarna. Ons pleidooi voor anders reizen – trager, bewuster en ja, soms ook minder ver is en blijft springlevender dan ooit en we hopen dat het verder wordt uitgedragen, door wie dan ook of onder welke vorm dan ook. We hopen dat de komende jaren meer en meer mensen ook oren hebben naar dat pleidooi en tot slot hopen we dat klimaatrechtvaardige luchtvaart, binnen de grenzen van een leefbare planeet, hoog op de agenda blijft staan van beleidsmakers wereldwijd. 

We sturen een welgemeende dankjewel aan iedereen die ons van dichtbij of veraf volgde, like-te, tagde, deelde of re-tweette, aan iedereen die ons vragen, opmerkingen of feedback stuurde of op één of andere manier een bijdrage deed aan de campagne, aan iedere vrijwilliger of medewerker van de organisaties met wie we samenwerkten. Tot slot, speciale hulde aan iedereen die net als ons vindt dat vliegen vooral voor vogels is en koos voor een zomer zonder vliegen, en dat ook in de toekomst zal blijven doen!

Tot ergens onderweg!

PS: onze website en facebook blijven nog een hele tijd update-loos online staan. De verhalen over de romantiek van de nachttrein, het avontuur te voet of op de fiets, de magie van de veerboot, het ontdekken van een paradijselijke plek dicht bij huis, het trage reizen: dat is toch allemaal tijdloos hé!

PS2: Zomer Zonder Vliegen is dan misschien wel geland, we blijven ons roeren voor een gezonder klimaat en minder CO2-uitstoot. Nieuwe gascentrales bouwen zijn in die zin geen goed idee, een BARSLECHT idee eigenlijk!